כל הסיבות לורידים ברגליים בגיל צעיר
דליות ברגליים, ורידים בולטים ברגלים, ורידים כחולים ברגליים, אלה כל השמות לבעיה רפואית נפוצה. עד לא מזמן היא נחשבה למחלה "מבוגרת", כלומר כזאת שרוב הסובלים ממנה עברו את גיל ה-45. לאחרונה מספר הפונים הצעירים לטיפול בורידים ברגליים הולך וגדל, ובאופן כללי בהחלט ניתן לומר כי זו בעיה רפואית שגם אנשים צעירים רבים סובלים בה. מהן הסיבות ל"הצערת" התופעה?
ראשית, חשוב להבין את הסיבה הביולוגית העיקרית להופעת הוורידים הבולטים ברגליים. הבעיה טמונה בפגיעה בזרימת הדם התקינה בגפיים התחתונות. תפקוד לקוי של השסתומים בוורידים הגדולים נקרא אי ספיקה מסתמית, וזו בעצם הסיבה להתרחבות הוורידים ולמראה הוריד הנפוח מדם כחלחל. כמובן, מצבים שיוצרים לחץ עודף על הוורידים ברגליים מחמירים את הבעיה וגורמים למחלה להתפרץ בגיל צעיר יותר ובצורה חמורה יותר. מצבי סיכון אלה מהווים גם הסיבה להופעת ורידים ברגליים בגיל צעיר.
- עודף משקל. השמנה היא המגפה של העולם המערבי. יותר ויותר אנשים, כולל אנשים צעירים, סובלים היום מעודף משקל מגיל צעיר ביותר. עומס יתר שהמשקל הרב מפעיל על ורידי האגן שמנקזים דם מוורידי הרגליים, מהווה גורם סיכון ניכר להתפרצות של אי ספיקה ורידית. אף המשקל עודף עצמו אינו מהווה גורם למחלה, הוא מהווה גורם סיכון במקרים רבים גורם לאנשים צעירים לסבול מוורידים כואבים ונפוחים ברגליים חלקם מצריכים טיפול להקלה כמו דיקור או עיסוי מקצועי
- הריון. מהסיבות הדומות לאלה שצוינו מעלה בנוגע לעודף משקל, גם ההיריון מהווה סיכון להופעת ורידים בולטים ברגליים. הלחץ הרב המופעל על פלג הגוף התחתון ושינויים הורמונליים בתקופת ההיריון המחלישים דפנות הורידים, ולכן לא פעם גורמים גם לנשים צעירות מאוד שזהו הריונם הראשון לגלות סימנים של דליות ברגליים.
- אורח חיים. היום יותר מאי פעם אנשים צעירים מבלים את רוב שעות היום בישיבה וממעיטים בפעילות גופנית. העדר פעילות גופנית, במיוחד בשילוב עם תזונה דלת ויטמינים ומינרלים חיוניים, הם סיבות נפוצות לפגיעה בתפקוד התקין של מערכת כלי הדם בגוף, ובמיוחד בתפקוד הוורידים בפלג הגוף התחתון. אנשים צעירים שעובדים שעות רבות מול המחשב ולא מקדישים זמן לפעילות גופנית לא פעם מתלוננים על תחושת עייפות, נפיחות, כאב וגרד ברגליים שמהווים סימנים ראשונים להתפתחות הדליות.
חשוב לציין שמודעות נמוכה לוורידים ברגליים בגיל צעיר מהווה בפני עצמה גורם סיכון לא מבוטל. כך, אנשים צעירים שהורגלו לחשוב שוורידים ברגליים היא בעיה שיכולה להתפתח רק אחרי גיל 40, מתעלמים מהסימנים הראשונים ולא פונים לטיפול מידי. לעיתים, הם אף ממשיכים באורח החיים שגרם לבעיה ומתמידים בפעילות שמזיקה לרגליים. לא פעם אנשים צעירים שכבר רואים אצלם סימנים ראשונים לדליות מתעקשים בפעילות ספורטיבית הפוגעת ברגליים, למשל אימוני כוח שמפעילים לחץ רב על הרגליים.
כך גם עמידה ממושכת עם או בלי עקבים גבוהים עבור נשים שיש להן נטייה גנטית לפתח ורידים בולטים יכולה להוות גורם המחיש את תהליך (עמידה פוגעת ביכולת של שרירי הרגליים "לסחוט" את הורידים – פגיעה ב"משאבה שרירית"). כשהוורידים ברגליים מתחילים להתרחב ולכאוב, הצורך בהימנעות מעמידה ממושכת רציפה והחלפת עקבים גבוהים בנעליים נוחות יותר כבר אינו עומד בגדר המלצה, אלא דרישה רפואית, אך נשים צעירות רבות מתקשות לעמוד בה גם לנוכח הפגיעה ברגליהן עד שהמצב נהיה חמור ביותר. כמובן, דבקות בהרגלים שמהווים גורם סיכון למחלה מביאה לפגיעה מתמשכת בוורידים ברגליים.
כשאנשים צעירים בכל זאת פונים לרופא מומחה בוורידים ברגליים, במקרים רבים מדובר כבר בבעיה בשלב מתקדם, כשהמטופל סובל מכאבים, אי יכולת של עמידה ממושכת, ורידים בולטים ונפוחים רבים. כמובן, ככל שפונים לרופא בשלב מוקדם יותר, כך הטיפול קל ומהיר יותר. שיטות הטיפול החדשניות קלות ונוחות, אינן כרוכות בכאבים קשים או בשינוי באורח החיים.
כיום מגוון השיטות החל מטיפול אנדותרמי, כלומר חסימת הוריד הפגוע באמצעות לייזר, גלי רדיו או קיטור, או טיפול בהזרקה: טיפול סקלרותרפיה מונחית אולרה סאונד או הזרקת דבק ביולוגי. כל הטיפולים מאפשרים לחסום את הוריד הפגוע ולנתב את זרימת הדם לוורידים הבריאים בסביבה. הוריד הנחסם בהמשך עובר תהליך דמוי הצטלקות.
בחירת השיטה הטובה ביותר נעשית ע"י הרופא בהתחשב במצב המחלה, גיל המטופל ומצבו הבריאותי הכללי. השיטות המתקדמות להעלמת הוורידים הבולטים ברגליים מאפשרים להשיג תוצאות בריאותיות ואסתטיות מצוינות תוך חזרה מהירה לשגרת החיים, דבר שחשוב מאוד לאנשים צעירים שמנהלים אורח חיים אקטיבי.
בגיל צעיר חשוב במיוחד לאחר קבלת הטיפול לדאוג למעבר לאורח חיים בריא שימנע הישענות של המחלה. טיפול בוורידים ברגליים בגיל צעיר אינו מהווה "חיסון" שמונע התפרצות המחלה בגילאים מבוגרים יותר. נכון יותר לומר כי ההפך הוא הנכון. ורידים בולטים ברגליים בגיל צעיר הם סימן אזהרה לכך שלאדם יש נטייה לפתח מחלה ואורח החיים שלו מהווה גורם סיכון משמעותי. לפיכך, עליו לנקוט משנה זהירות ולהתחשב מאוד במצב הוורידים שלו ולדאוג לבריאותם, כדי למנוע התפתחות והחמרה של המחלה. אנשים שסבלו מוורידים ברגליים בגיל צעיר צריכים להקפיד על פעילות גופנית מתונה, תזונה מאוזנת ומשקל גוף תקין. עליהם להימנע ככל האפשר מפעילות שגורמת לעומס יתר על פלג הגוף התחתון, להימנע מישיבה או עמידה ממשוכת ולהודיע לרופא על קיום הבעיה על מנת לקבל המלצות מתאימות. גם במצבים בהם לא ניתן למנוע עומס יתר על וירידי הרגליים, כמו למשל בתקופת הריון, חשוב להתייעץ עם רופא ולנקוט בפעולות מנע כדי למזער את הנזק לרגליים, למשל, לגרוב גרביים אלסטיות. בשונה משנים עברו היום מבינים כי אין שום הצדקה לדחות את הטיפול בדליות ברגליים עד לאחר השלמת תכנית הילודה. ההפך הוא הנכון עבור נשים בעלות נטייה להתפתחות הדליות. טיפול נכון בוורידים ברגליים לפני ההיריון הראשון מונע סבל מיותר והחמרת התופעה!
במרפאתו של ד"ר קנטרובסקי, האנשים הצעירים שסובלים מורידים ברגליים יוכלו לקבל אבחון וטיפול באחת השיטות המתקדמות ביותר בעולם, בין אם מדובר באחת משיטות ההזרקה ובין אם מדובר בטיפול בחום או דבק. גם מקרים נדירים יותר של בעיות ורידים באגן (שלא מוכרות לרב הרופאים בתחום) שבאות ע"י ביטוי בגפיים תחתונות כדליות חוזרות או בצקות קשות יקבלו מענה ע"י הפניה לבדיקות הדמיה נוספות ובהמשך לטיפול ע"י הכנסת תומכים (סטנטים) בוורידי בטן תחתונה. חשוב לזכור שלתופעת הורידים הבולטים אין גיל, וכל בן אדם שחש את הסימנים הראשונים של התפתחות הוורידים ברגליים צריך לפנות לרופא ולא להתעלם מסימני אזהרה בטענה כי עדיין לא הגיע לגיל המתאים לטיפול בוורידים בולטים ברגליים. טיפול מוקדם ימנע את החמרת הבעיה וזיהוי גורמי הסיכון יחד עם המלצות הרופא יעזור למנוע את החמרת התופעה.