מה סיכון שלי למחלת לב וכלי דם? נדע אחרי בדיקת CIMT

בדיקת CIMT – בדיקת סקר לבדיקת מצב כלי הדם ודפנותיהם, לקביעת הסיכון לפתח מחלה בלב.
הבדיקה מומלצת על ידי איגוד הקרדיולוגים בארה"ב לכל האנשים מעל גיל 45.

תהליך ההזדקנות מלווה בעליית הסיכון למחלות שונות, ביניהן מחלות קרדיווסקולריות – מחלות הלב וכלי הדם. מחלת טרשת עורקים היא גורם תחלואה נפוץ. מוסכם כי כשליש מהאוכלוסייה בעולם המערבי תלקה במחלה.

טרשת עורקים הינה מחלה המתבטאת בהיצרות או חסימה של עורקי הלב ואיברים אחרים, בשל פגיעה בדופן הפנימי של העורק. הפגיעה קשורה לשורת גורמי סיכון כגון: עישון, יתר לחץ דם, סוכרת, עליית רמת שומני הדם ושקיעת סידן, אורח חיים מערבי וחוסר תנועה.

חשוב לדעת כי גם התקף לב הוא סיבוך של מחלת טרשת העורקים. ברוב המקרים הביטוי הקליני נגרם בשל שקיעת שומן וכולסטרול בדופן העורק, אשר גורמים להיצרות כלי הדם ופגיעה בזרימת הדם, לעיתים עד חסימה מוחלטת; כל זאת מבלי שנרגיש שקורה משהו בגופנו.

טרשת העורקים יכולה לבוא לידי ביטוי ברוב העורקים הקיימים בגוף האדם, אך הפגיעה העיקרית היא בעורקים הכליליים (עורקי הלב), עורקי הצוואר, העורקים האחראיים על הובלת הדם למוח, אבי העורקים ועורקי הרגליים.

אך אין הדבר אומר שכל האנשים בהגיעם לגיל מסוים עלולים לחלות במחלה כלשהי במידה שווה. קביעת מידת הסיכון האמיתי ניתנת להערכה באמצעות בדיקת סקר, להערכת הגיל הביולוגי וסיכון למחלות לב וכלי דם. הבדיקה נקראת CIMT – Carotid Intima Media Thickness, ויש לה יתרונות רבים בפענוח גורמי הסיכון וקביעת הטיפול המונע.

הבדיקה עצמה אינה פולשנית, אינה כרוכה בכאב, לא דורשת הכנה ואין בה חשיפה לקרינה.

באמצעות דופלקס (שילוב של גלי קול עם בדיקת דופלר) בודקים את מצב העורק הראשי בצוואר, את עובי דפניו. המדידה שהיא מהות הבדיקה, נעשית באמצעות תוכנת מחשב ייעודית ובשום אופן לא בצורה ידנית, וזאת על מנת להגיע לתוצאות המדויקות ביותר ולמנוע טעות אנוש במדידות עדינות כאלה.

שינויים בעובי הדופן של כלי הדם הם אחד הסימנים הראשונים לבעיה קרדיווסקולרית, שעלולה לסכן בריאות וחיים. הבדיקה עשויה לגלות את הבעיה עוד לפני שהמטופל חש בתסמינים כלשהם של המחלה המתקרבת. פשטות ביצוע הבדיקה וחשיבותה הרבה בגילוי מוקדם של מחלות כלי הדם, גרמה לכך שבמהרה בדיקת סקר זו הפכה למומלצת ע"י איגוד הקרדיולוגים של ארה"ב לכל האנשים מעל גיל 45.

למי מומלצת הבדיקה?

  • לאנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלות כלי דם והלב.
  • בעלי סוכרת סוג 1 או 2 או מצב של טרום-סוכרת.
  • אנשים ללא סכרת, אך סובלים ממשקל עודף, ערכי כולסטרול גבוהים ולחץ דם גבוה.
  • אנשים מעשנים.

גם אנשים שלא נמצאים בקבוצות סיכון אלה, אך רוצים לקבל את התמונה המלאה אודות מצב כלי הדם שלהם, הסיכוי לפתח מחלה קרדיווסקולרית והפחתת הסיכון.

הבדיקה מומלצת לאבחון מצב כלי הדם, לפני קביעת תכנית טיפולית, וגם בהמשך ככלי מעקב שיאפשר לקבוע האם האמצעים שננקטים והתרופות שניתנות משיגים את מטרתם, ואכן מפחיתים את הסיכונים למחלות קרדיווסקולריות. מעקב קבוע אחרי מצבם של כלי הדם מאפשר לקבוע תכנית יעדים אישית לכל מטופל בהתאם לאנמנזה האישית שלו, וגם לעקוב אחרי היעדים בצורה קפדנית ומדויקת.

מה בודקים במהלך הבדיקה?

בעת ביצוע הבדיקה, בודק המכשיר בעזרת תוכנה מיוחדת את עובי שתי השכבות מתוך שלוש שמרכיבות את דופן כלי הדם: השכבה הפנימית, שפונה כלפי פנים כלי הדם והשכבה האמצעית. לשכבות האלה ישנם מספר מאפיינים, והשינויים בהם עלולים להעיד על הסיכון להתפתחות המחלה. כך למשל, התרחבות משמעותית עלולה להעיד על מחלת עורקים כליליים שקטה, ולהפוך בהמשך למחלת לב איסכמית. אצל אנשים מתחת לגיל 65 מהווה עובי הדופן גורם סיכון עצמאי להתקף לב ולשבץ.

מדוע חשוב לערוך את הבדיקה ולא ניתן להסתפק במעקב אחרי לחץ דם ומדדים שונים בדם?

בשונה משאר הבדיקות, בדיקת CIMT מאפשרת לראות את מצב כלי הדם ואת דפנותיהם, למדוד את רוחבם. אלה המדדים המרכזיים שיכולים לתת לרופא פרמטרים לקביעת הסיכון לפתח מחלה קרדיווסקולרית. נתונים נוספים, לרבות מדידת לחץ הדם, מהווים נתונים עקיפים, שאומנם חשובים מאוד להבנת מצבו הבריאותי של המטופל וקביעת תכנית טיפולית, אך אינם יכולים לתת תמונה של מצב כלי הדם.

נתוני המחקרים מצביעים על כך שכאשר לחץ הדם ביד עולה בממוצע ב-70% בין גיל 20 ל-80, לחץ הדם בעובי העורקים עולה באותה תקופה ב-200%. לכן נתוני בדיקת CIMT יכולים להשלים ואף לתקן את התמונה שמתקבלת מבדיקות עקיפות ולאפשר להתאים לכל מטופל את התכנית היעילה ביותר עבורו.

עם השנים השכבה הפנימית, שכבת האינטימה, הולכת ומתעבה, בעוד שבשכבה האמצעית, שכבת המדיה, שמתמודדת עם עיקר העומס, ניכרת הפרדה וירידה בשכבות האלסטין שנמצאות בתוך המדיה, מה שבא לידי ביטוי בגמישות כלי הדם. לכן, כשמדברים על בדיקת סקר לקביעת הגיל הביולוגי, מדברים בעצם על בדיקת התאמה בין הגיל של המטופל למצב עורקים שלו.

קיים מדד וצפי מסוים לעובי וקשיחות כלי הדם בכל שכבת גיל. במידה והגיל הביולוגי של עורקים מתקדם ביחס לגיל הפיסי של המטופל, מדובר במצב מסוכן, בו למטופל יש סיכון מוגבר לפתח מחלות קרדיווסקולריות.

מה כוללת בדיקת CIMT להערכת הגיל הביולוגי ואומדן סיכון למחלות לב וכלי דם במרפאתו של ד"ר קנטרובסקי?

הדמיה באמצעות מכשיר דופלקס של עורקי הצוואר (עורקים התרדמניים, כלומר עורקי קרוטיד).

מדידות מדויקות בעזרת תוכנה ייעודית מאפשרות קבלת מידע חשוב על מצבך הבריאותי ובנוסף תוכל לדעת באיזו רמת סיכון הנך נמצא. לאחר שיוסברו לך תוצאות הבדיקות תקבל הנחיות להמשך הבירור והטיפול בהתאם.

הבדיקה חשובה מאוד למעקב בחולי סוכרת, חולים עם יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם ובחולים עם גורמי סיכון נוספים, וזאת על מנת לקבל הערכה עד כמה הטיפול הכולל בטרשת העורקים בגוף של הנבדק מצליח או נכשל.

לא ניתן לבטל לגמרי את ההשפעות השליליות של הגיל על מצבם של כלי הדם, ולא ניתן גם למנוע אותם. יחד עם זאת, עלינו לזכור כי קיימים טיפולים יעילים למזעור הנזקים הנגרמים בעקבות תהליך ההזדקנות במערכת הקרדיווסקולרית.

האתגר הראשי של הרופאים המטופלים כאחד, הוא לזהות בזמן את השינויים המתרחשים ולקבוע תכנית להפחתת הנזקים. התכנית יכולה לכלול טיפול תרופתי ושינוי אורח החיים. אך השלב הראשון בתכנית הזאת חייב להיות אבחון מדויק שיאפשר לדעת את הגיל הביולוגי של מערכת עורקים ולזהות במדויק את גורמי הסיכון.